Tieto čaje sú v Číne obľúbené už od čias vládnutia dynastie Ming a tak nás neprekvapí, že ich je známych asi 3 000 druhov, ktoré sú si často podobné. Sú to polofermentované (žltozelené) čaje výbornej kvality, tvoriace prechod medzi zeleným a čiernym čajom. Zachovávajú si vysoký obsah silíc ako zelený čaj, majú však jemnejšiu chuť pripomínajúcu čierne čaje. Pôvodne sa nazývali Wulong – Čierny drak, z čoho britský kolonizátori urobili oolong (úlong) a pod týmto názvom sú známe dodnes.
TIE GUAN YIN (TI KUAN-JIN) – ŽELEZNÁ BOHYŇA MILOSRDENSTVA
Železná bohyňa milosrdenstva je mimoriadne obľúbená postava čínskej mytológie. Na základe jednej legendy je po nej pomenovaný špeciálny lahôdkový oolong fermentovaný na 20% – 40%, veľmi vhodný k príprave rituálom Kung-fu čcha. Získame tak neobyčajne vonné, chuťovo bohaté nálevy, ktoré sa jeden od druhého značne líšia.
SHUI HSIEN (ŠUEJ-SIEN) – VODNÁ VÍLA
Jedinečný polofermentovaný (na 20% – 40%) žltozelený čaj z juhozápadnej Číny s výraznou vôňou a chuťou, vhodný na celodenné pitie. Zaujímavý čaj, ktorý doporučujeme vychutnať si spôsobom Kung-fu čcha.
DUNG TI – ÚPLNÉ POROZUMENIE
Vynikajúci velejemný oolong z Formosy (Taiwan) fermentovaný na 20% – 40%, vhodný na viacnásobné zalievanie. Je predurčený na to, aby sa ľudia doňho zamilovali.
DA HONG PAO (TA CHUNG PCHAO) – VEĽKÉ ŠARLÁTOVÉ RÚCHO
Neodolateľný legendárny čínsky žltozelený čaj, ktorý bol kedysi určený len pre cisársky dvor. Čajové kríčky rástli na strmých ťažko prístupných svahoch, preto si vynaliezavý mnísi na zber čajových lístkov vycvičili malé opičky, ktorým obliekali červené košieľky. Podľa nich dostal čaj meno. Je fermentovaný nad 40%. Doporučujeme ho vychutnať ako viacnálev na čajovom mori.