Do Japonska priviezli čajové kríčky budhistický mnísi z Čína v 8. storočí. Všetky čaje pochádzajú z jednej dreviny – Camellia sinensis. Čo však odlišuje japonské čaje od ostatných, je ich spôsob spracovania. Čerstvo nazbierané lístočky sa okamžite zaparujú horúcou parou namiesto toho, aby sa začali hneď sušiť. Toto zabraňuje fermentácii a inaktivuje nežiaduce enzýmy a zároveň zachováva zdraviu prospešné antioxidanty. Najznámejšie japonské čaje pochádzajú z prefektúry Šizuoka pod horou Fidži.
GENMAICHA (GENMAIČA)
Starý tradičný japonský zelený čaj s praženou ryžou. Povestný čaj samurajov s vôňou ohňa a starého Japonska.
MATCHA (MATČA)
Najjemnejší práškový japonský zelený čaj, používaný predovšetkým pre Cha-no-yu (Čanoju), tradičný japonský čajový obrad. Pije sa z typickej, ručne tvarovanej japonskej misky cha-wan (čawan), v ktorej sa najprv vyšľahá bambusovou metličkou cha-sen (časen).